Свържи се с нас

Добави обява

Свържи се с нас

Логика за публикуване на обяви
"Доставка между офисите на Еконт"

Как да купуваш безопасно?

Screen_Shot_2018-08-03_at_10.00.27.png

Купуването на стоки в твоя град, където можеш да се срещнеш лично с продавача, да тестваш и заплатиш стоката на място, е най-надеждния и сигурен начин за осъществяване на сделка.

 

Ако намериш желаният продукт или услуга в OLX и си готов да сключиш сделка, първо се запознай с нашите препоръки и съвети, които могат да ти помогнат да избегнеш измама и да се предпазиш от разочарования. Обърни внимание на:

 

Дизайн на обявата.

Дори общия вид на обявата може да ти покаже колко честен и надежден е авторът й. Бъди внимателен, ако:

 - в заглавието и / или текста на обявата има много правописни грешки или е предоставено неясно описание на артикула/ услугата.

- заглавието и / или текстът е написано на чужд език или преведено с помощта на Google Translate.

 - в полето „лице за контакт“ е посочен псевдоним (продавач), име на чужд език (John Smith) или неразбираем набор от символи.

Телефонният номер в обявата е от държава, различна от България (САЩ, Великобритания, Нигерия, Камерун и др.).

 

Продуктът и неговото описание.

Не забравяй, че честният продавач винаги предоставя подробно и разбираемо описание на всеки артикул/услуга. Обърни внимание на следното:

  • Характеристиките на артикулите (размери, функционалности, дефекти, време на експлоатация и т.н.) трябва да обсъдиш с продавача преди да сключите сделката, а не след това.
  • Предварително уточни всички подробности относно артикулите като поискаш да ти бъдат изпратени и допълнителни снимки.
  • При получаване на пратката се увери, че артикулът напълно съответства на описанието в обявата и ако е възможно провери дали функционира правилно преди да платиш.  

 

Цената е много важен параметър.

 Ако продуктът, от който се интересуваш, има твърде ниска, "привлекателна" или спекулативна цена, това може да означава, че тя е посочена само за привличане на твоето внимание с цел измама.

 

Плащане и доставка.

За бързо и безопасно пазаруване ползвай услугата „Сигурна доставка" на фирма „Еконт“, която ти предоставя възможност да прегледаш и тестваш артикула преди да го платиш.

 

Уточни метода на плащане.

Препоръчваме ти да използваш опцията „Наложен платеж“. При нея заплащаш артикула, след като си го прегледал.  Никога не изпращай пари в чужбина!

 

Обсъди начина на доставка с продавача преди сключване на сделката. Важно е да уточниш с него кой ще плати цената на доставката в случай на връщане на артикула.  

 

Среща с продавача.

Ако си се съгласил на лична среща, ти препоръчваме да се срещнеш с продавача на добре осветено място (на площад, в търговски център и т.н.). Не се съгласявай на среща в дома на продавача, избягвай пустеещи райони, паркинги, изоставени алеи. Добре е да те придружи приятел, познат или роднина, който може да стане свидетел на сделката. Когато се срещнеш с продавача, не забравяй да запишете данните му за контакт.

 

Бъди разумен.

В случай на съмнения относно сделката, препоръчваме ти да се свържеш с продавача по телефона допълнително, ако такъв е посочен в обявата. Съхранявай данните за контакт, името на продавача, подробностите за кореспонденцията, документите, потвърждаващи плащането и доставката - те могат да бъдат полезни в случай на недоразумения.

 

Ако имаш каквито и да е съмнения относно артикул/ продавач, не сключвай сделката.